Veel gestelde vragen.

Gordijnen stomen en gordijnen wassen.

Wij bieden onze ophaal en bezorgservice in Amsterdam en de omliggende gemeentes. Woont u hier buiten neem dan even contact met ons op zodat wij dit met u kunnen bespreken. Of u kunt hier kijken in welke regio’s wij vaak komen. In welke regio’s bieden jullie de haal en bezorg service aan?

Gordijnen trekken veel stof en bacteriën aan (bijvoorbeeld huismijt). Ook na verloop van tijd zullen uw gordijnen gaan ruiken. Daarom raden wij het aan om 1x per ongeveer 3/4 jaar uw gordijnen te wassen of te stomen. Dit zal zorgen voor een langere levensduur van uw gordijnen maar vooral voor een hygiënische omgeving wat weer goed is voor uw gezondheid. 

Wilt u alleen uw gordijnen korter maken, of versmallen of beide? Dit is voor ons geen probleem. U geeft ons de maten door en wij vermaken uw gordijnen. Kleine reparaties zijn ook mogelijk.

Meestal duurt het stomen van gordijnen ongeveer 2 dagen. Als u dit sneller wilt is dit bespreekbaar. Echter gordijnen reinigen is precisie werk en dit heeft zorg en aandacht nodig. Wij houden er natuurlijk rekening mee dat bijvoorbeeld de slaapkamergordijnen meer spoed heeft als woonkamer gordijnen.

Dit is geen probleem, wij meten de gordijnen altijd vooraf op en geven u vooraf een prijsopgave door wat het zal kosten om de gordijnen te stomen. Om uw gordijnen goed op te meten verwijzen wij u naar deze pagina voor instructie.

Gele kringen in uw gordijnen, dit zijn meestal waterkringen. Helaas kunnen wij nooit garanderen of de gele kringen er uit zullen gaan. Dit ligt eraan hoelang het al in het gordijn zit en uit wat voor stof het gordijn bestaat. Meestal moeten de gordijnen dan gewassen worden (als dit kan). Dit zullen wij dan overleggen met u als klant. Want gordijnen wassen brengt weer meer risico met zich mee ivm krimp en kreukel.

Hierbij worden de gordijnen behandeld met een brandvertragende vloeistof wat over de gordijnen worden gesprayd. Deze vloeistof dringt door top diep in de vezels van de gordijnen. Brandvertragend maken van uw gordijnen is voor sommige ondernemingen nodig voor de verzekering. Bijvoorbeeld hotels, horeca, theatergebouwen etc. U krijgt van ons een certificaat wat 3/4 jaar geldig is. Na de 3 jaar moet er een controle worden uitgevoerd. Brandschone en brandveilige gordijnen bij gordijnenstomen.nl.

Wij kunnen uw gordijnen na het reinigen ook weer brandvertragend maken.

In de meeste gevallen kunnen gordijnen alleen chemisch gereinigd worden, oftewel gestoomd. Dit proces vindt plaats in een grote machine, waarbij een chemisch oplosmiddel wordt gebruikt om vuil en aanslag op te lossen. Het drogen gebeurt ook in deze machine. Vervolgens worden de gordijnen handmatig geperst.

Hoewel het soms op het was etiket staat vermeld dat de gordijnen gewassen kunnen worden, raden wij dit in de meeste gevallen af. Het wassen van de gordijnen zorgt ervoor dat de vezels veel water opnemen en opzwellen. Bij het drogen zullen de vezels erg in elkaar gaan haken, wat resulteert in krimp en kreukels. Dus het wassen van gordijnen brengt meer risico met zich mee.

Het is mogelijk dat gordijnen krimpen tijdens het reinigen, hoewel wij van gordijnenstomen.nl als professionele reinigers proberen dit risico te minimaliseren. Hoeveel een gordijn kan krimpen verschilt van het soort stof en hoe de fabrikant het gordijn heeft gemaakt. Het ene gordijn krimpt nauwelijks tot niets en het andere gordijn kan max 3% krimpen. De meeste gordijnen zijn gemaakt van stof die tijdens de fabricage onder spanning staat. Wanneer deze stof in contact komt met vloeistof, ontspannen de vezels en krimpen ze. Dit wordt relaxatiekrimp genoemd. Gelukkig zit er altijd een zoom in een gordijn, in overleg kunnen wij altijd de gordijnen weer op exacte lengte maken.

Er zijn heel veel verschillende soorten gevoerde gordijnen. Sommige gevoerde gordijnen bestaan uit 2 lagen en andere gevoerde gordijnen kunnen zelfs uit 3 of 4 lagen bestaan. Ook het materiaal van gevoerde gordijnen zijn heel variërend. Sommige gordijnen zijn gevoerd met een rubberen verduisteringsstof, dit kan een probleem zijn tijdens het reinigen. Na verloop van tijd kan het rubber poreus worden (bijvoorbeeld door de zon) en kleine scheurtjes vertonen. Bij reiniging kan de rubberen laag loslaten, waardoor de verduisteringsstof onbruikbaar wordt. Vaak weten wij, wat wel en wat niet kan. Door onze ervaring en zoveel verschillende soorten gordijnen wat wij reinigen kunnen wij dit voelen en zelfs ruiken. Bij twijfel, nemen wij altijd met u contact op.

U de haakjes beter van tevoren van de gordijnen afhalen om te voorkomen dat ze loslaten tijdens het reinigingsproces. De kunststof staafjes kunnen blijven zitten, evenals de loodjes onder in de zoom van het gordijn. IJzeren haakjes in gordijnen moeten altijd verwijderd worden. Als dit blijft haken in het gordijnen tijdens het stomen kan het gordijn gaan scheuren.

Zijden gordijnen kunnen chemisch gereinigd worden en is voor 90% geen probleem. Maar houd er rekening mee dat zijde gevoelig is voor lichtinvloeden. De zijde kan snel verzwakken door blootstelling aan (zon)licht. Hoewel mogelijke scheurtjes in de banen soms nog niet zichtbaar zijn voor het reinigen, kunnen ze na het reinigen verschijnen. Helaas is dit niet te voorkomen vanwege de vergaande verzwakking van de zijdestof.

Ja, na het reinigen van de gordijnen zijn alle bacteriën en huisstofmijt verwijderd. De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers die wij dagelijks in huis verliezen en houdt zich graag op in dekbedden, matrassen, kussens en gordijnen. Veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt, dus het reinigen van de gordijnen kan helpen om de allergenen te verminderen.

Gordijnen met ijzeren ringen kunnen over het algemeen goed gereinigd worden. Er bestaat echter een kans dat een ring te smal in de stof is vastgemaakt en loslaat tijdens het reinigingsproces. In dat geval zijn wij van gordijnenstomen.nl niet verantwoordelijk voor het loslaten van de ring. Maar kunnen dit altijd weer herstellen voor u.

Het is het beste om gordijnen die dicht bij elkaar hangen tegelijkertijd te laten reinigen. Ze worden dan samen in hetzelfde bad gereinigd. Als u dit niet zo doen dan zou er kleurverschil kunnen ontstaan.

Nicotine-aanslag kan meestal goed worden verwijderd door middel van chemisch reinigen. Dit geldt ook voor vervuiling door kaarsen, open haarden of luchtroosters. U zult versteld staan hoe ruw uw gordijnen aanvoelen voor het reinigen, en hoe zacht de gordijnen weer zijn na het reinigen.

Overgordijnen zijn vaak wat zwaardere gordijnen omdat deze een isoleren en verduisterende functie hebben. Voor ons is het geen probleem om uw overgordijnen te stomen.

Wij kunnen ook vouwgordijnen stomen. Dit brengt echt wel een hoop werk met zich mee. Het afhalen en ophangen van vouwgordijnen kost een hoop tijd en is precisie werk.

In de volgende regio’s bieden wij onze haal en bezorgservice aan:

 • Gordijnen stomen Amsterdam
 • Gordijnen stomen Amsterdam West 
 • Gordijnen stomen Amsterdam Noord 
 • Gordijnen stomen Amsterdam Oost
 • Gordijnen stomen Amsterdam Zuid
 • Gordijnen stomen Amsterdam centrum 
 • Gordijnen stomen Amsterdam Zuidoost
 • Gordijnen stomen IJburg
 • Gordijnen stomen Amstelveen 
 • Gordijnen stomen Uithoorn
 • Gordijnen stomen Aalsmeer 
 • Gordijnen stomen Buitenveldert
 • Gordijnen stomen Diemen
 • Gordijnen stomen Abcoude 
 • Gordijnen stomen Badhoevedorp 
 • Gordijnen stomen Zaandam 
 • Gordijnen stomen Haarlem 
 • Gordijnen stomen Heemstede 
 • Gordijnen stomen Bennebroek 
 • Gordijnen stomen Aerdenhout 
 • Gordijnen stomen Bloemendaal
 • Gordijnen stomen Cruquius 
 • Gordijnen stomen Vijfhuizen
 • Gordijnen stomen Spaarndam
 • Gordijnen stomen Spaarnwoude 
 • Gordijnen stomen Ouderkerk 
 • Gordijnen stomen Nieuw Sloten 
 • Gordijnen stomen Zwanenburg
 • Gordijnen stomen Weesp
 • Gordijnen stomen Muiden

Staat uw regio er niet tussen kunt u met ons contact opnemen. Dan kunnen wij kijken of wij u van dienst kunnen zijn.

Een andere vraag?

Laat het ons weten als je hulp nodig hebt en geen antwoord op je vraag hebt gevonden.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld

Wat zeggen onze klanten.

Gordijnen worden na een bepaalde tijd altijd erg stoffig en vet. Door de top service van Brice kunnen ze er weer tijden tegenaan. Bedankt! 🙂

Arnold

Na een tijdje dubben om nieuwe gordijnen aan te schaffen, heb ik besloten om ze te laten reinigen. Dit bleek een erg goede keuze, want mijn gordijnen zijn weer als nieuw door Gordijnenstomen.nl.

Stefan
×